O odrůdě Malbec

Malbec, ( původní francouzský název skupiny odrůd je Côt), je starobylá, středně pozdní až pozdní moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), používaná k výrobě červených vín. Pochází z Francie, patrně z údolí Loiry či z oblasti Cahors, kde vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Prunelard. Podle ampelografa Pierre Galeta pochází z bývalé provincie Quercy a z vinohradů oblasti Cahors, odkud ji v 16. století král František I. importoval do oblasti Champagne a na břehy řeky Seiny. Tato teorie byla podpořena roku 1921, kdy se zde našly 300 let staré keře odrůdy Malbec. 

malbec-hrozen[1].jpg

Tradiční oblastí pěstování odrůdy Malbec je samozřejmě jih Francie, kde byla roku 2011 v počtu 16 klonů vysazena na 6.136 hektarech vinic, především v regionech Bordeaux a Sud-Ouest. Tvoří zde například součást vín AOC Bordeaux, Médoc, Graves, Saint Emilion, Pomerol, Côtes de Bordeaux, Fronsac, Sainte Foix, Bourgeais, Bergerac, Pécharmant, Côtes de Duras, Buzet, Cahors, Fronton-Villaudric, Touraine, Rosé d'Anjou, Valençay, Malepère, Cabardès, Marcillac, ... Ve Francii stavy odrůdy mírně, ale setrvale klesají, protože má nepravidelné výnosy a je náročná na pěstování. Nejlepší výsledky zde přináší Malbec na jihu, v okolí města Cahors.

Réví dobře vyzrává. Odrůda raší ranně až středně pozdně, protože je citlivá na pozdní jarní mrazíky. Plodnost odrůdy je střední až vyšší, ale výnosy jsou velmi nepravidelné, kolísají v rozsahu 4-16 t/ha. Malbec je totiž poměrně citlivá odrůda, kterou není zrovna jednoduché pěstovat. To vedlo například v polovině 20. století pro velké škody na vinicích až k ústupu pěstování odrůdy ve Francii. Zimní mrazy poškozují réví zvláště v prvních letech po výsadbě. Odrůda je též citlivá na sprchávání (klonální selekce tuto vadu zmírňuje). Bobule mohou někdy v době dozrávání praskat, což může způsobovat hnilobu hroznů. Vyhovují jí méně bujně rostoucí podnože. Odrůdě nevyhovují vlhké a větrné polohy, preferuje suché a teplé klima, kde mohou bobule lépe vyzrát a snížit tak jinak vysoký obsah taninů. Na půdy neklade příliš vysoké nároky. 

Odrůdová vína z vyzrálých hroznů jsou jemná, ale výrazná, bohatá na třísloviny, se vrušující vůní slív, tabáku a fialek. Typické víno má temně červenou barvu s purpurovým nádechem a ovocný buket, připomínající černý rybíz, moruše, maliny, třešně, švestky, povidla, ale i lesní ovoce, fialky, vavřín, jasmín, hořkou čokoládu. Najdeme v něm i kořenité a zemité tóny cedrového dřeva, zelené papriky, ale i kůže. V chuti jsou opět ovocité a kořenité tóny.

Odrůda Malbec bývá často mísena do cuvée, například v oblasti Cahors s odrůdami Merlot, Tanat či Cabernet Sauvignon, na Loiře s Gamay a Cabernet Franc. Dříve bývalo víno také pravidelně přidáváno v množství 3-8 % do směsek z Bordeaux. Odrůdové víno Malbec je velmi vhodné k archivaci, což může být někdy i nevýhodou pro mladší vína, která mohou být plná tvrdších tříslovin a teprve časem vyzrají. Chuťově se řadí mezi Merlot a Cabernet Sauvignon, je však součástí nejlepších vín regionu Bordeaux a Cahors již z dob římsko impéria. Výjimečně jsou hrozny odrůdy Malbec používány též k přímé konzumaci.

Jancis Robinson popisuje vína francouzského stylu následovně : Vína z Cahors mají mnohem vyšší obsah taninů, více fenolových komponentů, co se projevuje i na temnější barvě (Oz Clarke jim připisuje ještě temně fialový odstín a aroma švestek, tabáku, česneku a hroznů). Vína můžete podávat k výraznějším úpravám hovězího či vepřového masa a specialitám na grilu, stylově působí ke steaku, ale budou se  skvěle snoubit  i se sýry s modrou plísní. Starší ročníky ideálně doplní chuť zvěřiny či pikantních pochoutek. Tradičně vyráběné cahorské víno zraje až 10 let ve sklepě. Nazráváním se vína stávají tělnatými, kulatými a příjemnými.