Malbec 90%, Merlot 10% Více informací
Suché víno milované pro svůj typický charakter šlechtice!
Složení : Malbec 90%, Merlot 10%
Původ : Cahors
Rady pro konzumaci : podávejte chlazené na 17-18°C, po otevření nechte víno v lahvi pár minut odpočívat!
Jako mladé víno se hodí ke grilovanému masu či hovězím žebrům, později již i k masu v omáčce například po burgundsku nebo pečenému kuřeti s malými cibulkami.
Charakteristika původu:
Château Leret-Monpezat se rozkládá na36 ha v srdci oblasti Cahors, na planině na údolím řeky Lot. Bezpochyby již král Jindřich IV. se těšil z typického vína tohoto zámku, pevné aliance Malbecu s Merlotem pocházejícím z lokality Leret. Bohaté aroma, ohromující intenzita chuti a svěžest vína slibuje vzácný okamžik potěšení.
Vinohrady obsadily hlavní část planiny nad velkými meandry řeky Lot od Albas po Belaye. Hlinitá půda s obsahem vápence se třetihorními naplaveninami starého řečiště uloženými na kamenitý, místy vystupující, podklad je pokryta oblázky dávné řeky. Réva je složena z 80% z odrůdy Malbec, dále se vyskytují i jiné původní odrůdy jako Merlot a Tanat. Vinohrady byly obnoveny v letech 1965-75 novými keři, jejichž hrozny jsou pečlivě protrhávány po odkvětu, listy jsou částečně odstraněny, aby bylo co nejlépe zajištěno dozrávání optimálního množství vína. Aby se zachovala skladba půdy a předešlo se erozi, jsou pozemky odvodněny. Réva se raduje z optimálního oslunění, větry se nad krajinou točí celý rok a lehký vánek mírní nástup horkých jarních dnů i letních veder. Tím umožňuje hroznům ideálně vyzrát.
Výroba vína:
Tradiční výrobní postupy jsou velmi přísné, vše se musí provádět pomalu a s velkou péčí. Během celého výrobního cyklu se přesně sleduje teplota, zrání probíhá v nových sudech vyrobených z bílých dubů po 12 až 18 měsíců.
Ochutnávka:
Výtečný reprezentant Malbecu z oblasti Cahors: vůně černého ovoce, (ostružin, černého rybízu, borůvek) chuť plná, svěží s delším dozvukem v ústech. Toto víno má schopnost vyzrání v lahvi ještě na mnoho let.
Doporučená doba skladování:
Může se ochutnat jako mladé s výraznější ovocnou složkou, ale také nechat vyzrát až 12 let.