Malbec 85%, Merlot 10%, Tanat 5% Více informací
Majitel tohoto vinařství patří mezi blízké příbuzné dánské královské rodiny!
Složení : Malbec 85%, Merlot 10%, Tanat 5%.
Původ : AOC Cahors
Rady pro konzumaci : podávejte vychlazené na teplotu 16°C, před konzumací nechte chvíli stát otevřenou lahev na stole. Jako mladé víno se hodí ke grilovanému masu či stejkům, později již i k masu v omáčce například po burgundsku, zvěřině nebo pečenému kuřeti s se zeleninou či omáčkou. Obrázek je ilustrační, může se lišit ročníkem, nikoli však designem lahve.
Charakteristika původu: Château Leret-Monpezat se rozkládá na 36 ha v srdci oblasti Cahors, na planině nad údolím řeky Lot. Bezpochyby již král Jindřich IV. se těšil z typického vína tohoto zámku, pevné aliance Malbecu s Merlotem pocházejícím z lokality Leret. Bohaté aroma, ohromující intenzita chuti a svěžest vína slibuje vzácný okamžik potěšení.
Vinohrady obsadily hlavní část planiny nad velkými meandry řeky Lot od Albas po Belaye. Hlinitá půda s obsahem vápence se třetihorními naplaveninami starého řečiště uloženými na kamenitý, místy vystupující, podklad je pokryta oblázky dávné řeky. Réva je složena z 80% z odrůdy Malbec, dále se vyskytují i jiné původní odrůdy jako Merlot a Tanat. Vinohrady byly obnoveny v letech 1965-75 novými keři, jejichž hrozny jsou pečlivě protrhávány po odkvětu, listy jsou částečně odstraněny, aby bylo co nejlépe zajištěno dozrávání optimálního množství vína. Aby se zachovala skladba půdy a předešlo se erozi, jsou pozemky odvodněny. Réva se raduje z optimálního oslunění, větry se nad krajinou točí celý rok a lehký vánek mírní nástup horkých jarních dnů i letních veder. Tím umožňuje hroznům ideálně vyzrát.
Výroba vína:
Tradiční výrobní postupy jsou velmi přísné, vše se musí provádět pomalu a s velkou péčí. Během celého výrobního cyklu se přesně sleduje teplota, zrání probíhá v nových sudech vyrobených z bílých dubů po 12 až 18 měsíců.
Ochutnávka :
Výtečný reprezentant Malbecu z oblasti Cahors: vůně švestek a třešní doplňuje plná chuť, se stopami koření a s delším dozvukem taninu v ústech. Toto víno má schopnost vyzrání v lahvi ještě na mnoho let.
Doporučená doba skladování :
Může se ochutnat jako mladé s výraznější ovocnou složkou, ale také nechat vyzrát 8 až 12 let.
Poznámka: Ročník na obrázku se může lišit, nikoliv však design lahve!